Александър Христов

Александър Христов е редовен докторант по „Българска литература след Освобождението“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършва „Българска филология“ и магистратура „Литература и култура“ в същия университет. По време на докторантурата си успешно приключва и обучение по програма „Еразъм +“ във Варшавския университет, Полша. По-рано учи за кратко и в Салфордския университет, Англия.
Автор е на поетическата книга „Крайпътна обител“ (2017), за която е удостоен със съпътстваща награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ (2018). Печели първа награда за поезия (2018), втора награда за критика (2017) и поощрение за белетристика (2016) от Националния литературен конкурс „Боян Пенев“. Връчена му е първа награда от конкурса „Пурпурно перо“ (2019). Отличен е от Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2014). Носител е на наградата на Академичния съвет (2015) и на стипендията на Ректора при ВТУ (2017).
Участва в национални и международни научни форуми, в литературни четения, пърформанси и инсталации. Негови текстове са поместени и в редица сборници от конференции, в „Зоната“ (2017) – първи том на антология за съвременна българска поезия, в „Протуберанси“ (2017) – сборник на литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев“. Има публикации и в издания като „Liternet“, „Кръстопът“, „Литературен вестник“, „Страница“ и мн. др.

 

Спирам на улицата,
в дъжда –
като в крайпътен храм,
като в каюта
на потънал кораб –
вълните
от нощни светлини
се преплитат над мен
като конци,
изтласкват ме надолу
като кукла,
като богомолец,
който коленичи,
като капитан,
загубил кораба си,
преди
да се научи да плува.

 

Запознайте се и със „Силуети върху силуети“ (видеокнига, съвместно с Нели Кирилова)
Прочетете и думите на Нели Кирилова за „Крайпътна обител“.
Още от Александър Христов:
„Псевдопоетика“
„Страхове, преодолявания и Даниел Рихарски“
„Раздвоявания и удвоявания в „Змей“ на Антон Страшимиров“
„Светлина назаем“

Please follow and like us:
error

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *