Александър Христов

Александър Христов е докторант по „Българска литература след Освобождението“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Завършва „Българска филология“ и магистратура „Литература и култура“ в същия университет. По време на докторантурата си успешно приключва и обучение по програма „Еразъм +“ във Варшавския университет, Полша. По-рано учи и в Салфордския университет, Англия.
Автор е на поетическата книга „Крайпътна обител“ (2017) – за която е удостоен със съпътстваща награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ (2018). Печели първа награда за поезия (2018), втора награда за критика (2017) и поощрение за белетристика (2016) от Националния литературен конкурс „Боян Пенев“. Връчена му е първа награда за поезия от конкурса „Пурпурно перо“ (2019). Отличен е от Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2014). Носител е и на наградата на Академичния съвет (2015), и на стипендията на Ректора при ВТУ (2017).
Участва както в национални и международни научни форуми, така и в литературни четения, пърформанси, инсталации. Негови литературоведски текстове са поместени в редица сборници от конференции. Лирическите му произведения намират място в „Зоната“ (2017) – първи том на антология за съвременна българска поезия и в „Протуберанси“ (2017) – сборник на литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев“. В „Протуберанси“ попадат и негови фотографии.
Има публикации в множество издания, сред които „Liternet“, „Кръстопът“, „Литературен вестник“, „Страница“, „Света гора“, „Проглас“, „Филологически форум“, „Българка“, „Библиотека България“, „Балкански калейдоскоп“, „Manu propria“,  „Литературен клуб“, „Тетрадката“.

 

IMAGO

Изгаряме, падаме, живеем
полувидими
в разстоянието
между изречено и премълчано,
между две имена, два града:
губим се в мрежи
от пресъхнали, слети улици,
изчезваме
зад редици от огледални,
решетъчни прозорци.

И нищо
няма да ни освободи
от преброяването
на дима, на пепелта:
ако сме станали
отражения на Икар
в нощта на Дедал.

 

Прочетете още от Александър Христов:
„Силуети върху силуети“ (видеокнига, съвместно с Нели Кирилова)

„Псевдопоетика“
„Страхове, преодолявания и Даниел Рихарски“
„Раздвоявания и удвоявания в „Змей“ на Антон Страшимиров“
„Светлина назаем“

Please follow and like us:
error

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *