„Домовете на светлината“ във фотографиите на Бела Бенова

      Коментарите са изключени за „Домовете на светлината“ във фотографиите на Бела Бенова

Бела Бенова е пътешественик, писател, фотограф. Родена е във Варна, завършила е Френската гимназия и Техническия университет в София, следвала е и във Франция. През лятото на 2007 г. осъществява първия си проект за посещение и заснемане на навигационните светлини на Черно море – „Велопътешествие по българските фарове”. Фотоизложба в Археологическия музей – гр. Варна и серия фото-разкази в списание „Морски свят” описват тези приключения. Следват още няколко фотоизложби и авторски материали в списания. През 2013 г. издателство „Сталкер” – Варна публикува пълния разказ за пътешествието – „По пътя на пулсиращата светлина”. Този пътепис с над 250 черно-бели авторски фотографии е дебютната книга на Бела Бенова. Следващата е сборникът „Врати” („Сталкер”, 2015 г.), съчетаващ стихове и авторски снимки на рисувани врати от остров Мадейра, който е представен заедно с едноименната фотоизложба в няколко града в България. През 2016 г. „Сталкер” публикува и „Гостенка в миналото” – дневник в проза и мерена реч, илюстриран отново с авторски фотографии. Представянията и на тази книга са придружени от пътуваща фотоизложба. Нейни литературни творби са публикувани и онлайн в различни сайтове и форуми.
Всяко лято, от 2007 г. досега, Бела Бенова организира и осъществява поредно велосипедно пътешествие по фаровете на различни европейски държави. Постоянно нарастващата колекция от тези фотографии има вече няколко издания в България и чужбина – пътуващата фотоизложба „Дом на Светлината”. Има и редица самостоятелни изложби, участия в групови изложби, фестивали и други мероприятия, награди от различни конкурси, декорация на публични пространства.

В „Кадър 25” Ви представяме произведения от четири фотографски проекта: „По пътя на пулсиращата светлина”, „Врати”, „Гостенка в миналото”, „Дом на Светлината”. Тук те са обединени под общото име, което обвързва тематичните търсения на фотографа. 
Подборът е авторски. Фотографиите са подредени според проектираното в кадъра, преминава се през цветното към монографичното, през четири различни дома на светлината.
Прочетете и литературни текстове от Бела Бенова.