Елизар Милев

      Коментарите са изключени за Елизар Милев

Елизар Милев е роден през 1987 г. в гр. Добрич. Завършва СХУПИ „Проф. Венко Колев” (Троян). Бакалавърска и магистърска степен „Стъкло и порцелан”, защитава докторска степен  на тема „Тенденции в развитието на лятото стъкло в България. Художествено-естетически и технологични аспекти”. През 2014г. специализира в САЩ – Сиатъл, „Пилчук глас скул“, а през 2016г. в  „Корнинг“, Ню Йорк. От 2013г. е преподавател в НГПИ „Св. Лука” – София, гост-лектор „Дизайн на стъкло и порцелан” в НХА (София). През 2017г. работи в едно от най-реномираните ателиета за съвременно стъкло „Беренго“ (Италия), с автори като: Томас Шуте, Тони Краг, Ай Уейуей, Паул МаКарти и др.
Автор на цялостна програма за обучение на учениците от 8-ми до 12-ти клас за специалност „Силикатен дизайн”.
Участник в редица групови изложби в страната, както и в Чехия, Дания, Китай. Има множество награди и номинации на национални и международни конкурси, сред които: първа награда за изработка на статуетката за конкурса на детската „Евровизия”, организиран от БНТ (2015), първа награда за изработка на  художествен проект, организиран от Държавен художествен център (Женшен, Китай, 2015), награда от Национална художествена академия за творчески престой в ателиетата „Сите дез арт” (Париж, 2013).
Член на Съюза на българските художници от 2014 г. и на Cветовната организация за художествено леене „GAS” от 2016 г.

 


„Като творец, работещ със стъкло, се фокусирам върху пресъздаването на реалност, променяща се както през призмата на стъклото, така и от моята субективна гледна точка. Идеите ми са различни и търсещи контраста между полярните пространства, битката между формите и цветове, аморфните и правилните форми, между огъня и водата.“   

Вижте портфолиото с произведенията на Елизар Милев, както и повече информация за него тук.