Ирина Гърдева

      Коментарите са изключени за Ирина Гърдева

Ирина Гърдева е родена и живее в Пловдив. Завършва „Живопис“ в АМТИИ. Има 5 самостоятелни изложби и участва в над 35 групови и общи.
Резултатът в работите не е плод на преднамерено творческо търсене, а намерение да се изгражда живописното пространство до момент, в който то се усети като „готово“ от автора. Въпреки липсата на тема, сюжет, фабула, във всяка работа присъства фигура, с изменена реална форма и цвят. Фигурата не е обект на картината, а способ да се изрази субективно състояние. Смисълът в картините не се изрича с думи, заглавията просто маркират основната асоциация на автора. Пластичните изразни средства създават значението на картината.
„Когато чуем казаното и видим творбата, тайнствено е разбирането на смисъла – той се „усеща“ някъде дълбоко. Личността, освен ежедневното си лице, има друго съществуване (мистериозно и неизразимо, достъпно само чрез създанията ѝ). Нещо много лично се изявява чрез формата. На своя език тя проявява вътрешната светлина на скритото битие на човека. Той целият е в своите работи.“