Йорданка Белева в Близък прочит

      Коментарите са изключени за Йорданка Белева в Близък прочит


Йорданка Белева ни гостува с „Таралежите излизат през нощта“ (2022 г., ИК „Жанет 45“). Разкази за бавното живеене, което се превръща в памет. Лицата на миналото, изречени с гласовете на настоящето. Книга за „битови ангели“, които „дишат въздишките ти и ги преработват в междуредие на два стиха“, а когато „се натрупа стихосбирка, заспиват“, дори и сънят им е „повърхностен, за да са на разположение“.

15 юли (събота), 20:00 ч., „Галерията“.
Вход свободен.

Събитието е включено и в програмата на Национален литературен фестивал „Глоси“, и в „Домът“ – програма за култура и дебат, и е съфинансирано по програма „Култура“ от Административна програма „Календар на културните събития“ на Община Велико Търново.

***

„Писането на Йорданка Белева поставя в своя център белезите – белезите от миналото, които ни задължават да го помним; белезите от настоящето, които ни помагат да го живеем, и белезите от бъдещето, които знаем, че ще получим. Така тя като автор ни въздейства три в едно: да помним, да издържаме, да знаем.“

Митко Новков

„Харесвам прозата на Йорданка Белева заради тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата, харесвам езика, на който са написани нейните разкази и с който тя си „играе“, както неуморните и винаги различни вълни си играят с неуморния и винаги еднакъв бряг.“

Владимир Зарев

***

Подавам ѝ медальона. Смутено обяснявам как съм го отворила и му е изчезнало. Как съм го търсила няколко пъти и все неуспешно. Уверявам я, че ще възстановя стойността.
Спира извиненията ми с молба да ѝ купя някакъв сандвич. Когато ѝ го нося, отчупва хапка, а от хапката вади троха.
Ето изгубения талисман, казва. Слагам вътре една трохичка и така знам, че и дядо, и доброто продължават.
Утре ще оперират мен. Аз нямам талисман, но разполагам с цяла нощ да си го измисля.

Йорданка Белева, из „Талисманът“

Повече информация тук: 
Facebook
Instragram

Предлагаме ви и видеозапис от вече осъщественото събитие: