Величка Атанасова

      Коментарите са изключени за Величка Атанасова

снимка: Евга Тотева

Величка Атанасова завършва ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград през 2000 г.
Оттогава живее и работи в Париж.
Животът ѝ сякаш винаги е бил свързан с фотографията и с модата.
За повече от 20 години организира и участва в множество изложби, салони и модни събития във Франция, България, Австрия, Египет, Германия. Колективни и самостоятелни, някои от тях намира за престижни, други за по–малко, но не мисли, че важността на събитието определя таланта на артиста.

 

Фотография
Величка Атанасова преминава през различни етапи, през експерименти и творчески търсения, докато оформи стила си на снимане. Както и споделя: „Един артист се усъвършенства непрекъснато, тъй като творчеството е един непрестанен процес на откриване и преоткриване.“
През 2008 г. започва проекта „Тангра“. Тя самата също е възпитаничка на едноименната балетна школа, съществувала почти 40 години. А идеята на проекта е да съпостави движението на танцьора с неподвижната среда, в която е сниман. Работата по проекта с професионалистите от школата продължава повече от десет години.
Другата постоянна тема във фотографиите ѝ е архитектурата.

Мода
Втората голяма страст на Величка Атанасова е модата. Изработва модели със семпли кройки, които могат да бъдат носени по няколко различни начина.
През 2012 г. създава бранда „Вижоли консепт“. В него са събрани фотографията и модата, двете ѝ професии. И до днес все още се занимава с това, като паралелно продължава да организира и да участва в изложби, салони, събития.

Част от нейните награди:
2012 г. – Снимка на годината, „Канон“, България;
2012 г. и 2015 г. – Награда от списание „Фото“, Франция;
2018 г. – Голямата награда на журито, салон „Каре де среатьор Коломб“, Франция.