Вера Пенева

      Коментарите са изключени за Вера Пенева

Вера Пенева е родена в гр. Велико Търново. Завършва „Скулптура“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, при проф. Ненко Маров.
Творческият ѝ диапазон включва също живопис, колаж, графичен дизайн, компютърна графика и фотография.
Има дузина самостоятелни изяви досега и множество колективни акции – пленери, хепънинги и изложби – в България, Румъния, Франция, Грузия, Словакия… През 1995 г. печели творческа стипендия на ЮНЕСКО и работи в древната столица на Грузия – Кутаиси. Част е от популярни артистични проекти: 2012 г. – „Събудете стените си“ – Towers Gallery, София; 2010 г. – „Меню за душата“ – Братислава, Словакия; 2001–5 г. – „Изкуство за социална промяна“ на Европейската културна фондация, Червената къща и Център за изкуство „Сорос“; 2004 г. – „Project ABC: Art / Bulgaria / Commerce“ на холадската фордация за източноевропейск проекти „STOEP“.
Нейни творби могат да бъдат открити в обществени и частни колекции в Норвегия, Швеция, Холандия, Словакия, Германия, Швейцария, САЩ, Русия, Грузия, Испания, Турция, Румъния, България…
Член на Съюза на българските художници от 1994 г.
Творчески директор на рекламно Студио „Пастел“.
Живее и работи в гр. Добрич.

Изкуствоведът д-р Румена Калчева пише за картините на Вера Пенева:
“Никак не е трудно да харесаш творчеството на Вера Пенева, да се увлечеш от живите и ярки багри, с които тя така умело борави, от скритите послания в творбите; от занимателното съчетание на фактура, обем и изчистена декоративност. Тя е откровен автор, който претворява света около себе си с неизмерима любов и отдаденост. Морето, фолклорът, природата, цветът са нещата, които я вдъхновяват и които откриваме в творбите ѝ . Вера е скулптор по образование и това лесно може да се забележи в изразните средства на нейната живопис – фактурна, смела, декоративна. Тя често третира живописното платно като скулптура. Нишките и въжетата, които често вплита в творбите си, създават усещането за един стремеж към изграждане на пространството в неговата триизмерност, макар и върху двуизмерна плоскост, каквато е платното. В картините ѝ колажът и живописта се преплитат и си взаимодействат в едно цяло, създавайки впечатляващи декоративни образи – пейзажи, композиции и други. В творчеството ѝ лесно можем да усетим влиянието от фолклора, от шевиците, както и дълбоко закодираните препратки към детското творчество, изразено в чистота на формата, изказа и цвета. Вера Пенева е възпитаник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където завършва скулптура в ателието на проф. Ненко Маров. Творчеството ѝ се простира от скулптура и живопис, през колаж до графичен дизайн, компютърна графика и фотография. Има над дузина самостоятелни изложби, много участия в колективни изложби и артистични проекти, както и пленери и хепънинги в България, Румъния, Франция, Грузия, Словакия. Член е на Съюза на българските художници от 1994 г. и е творчески директор на рекламно студио „Пастел“. Вера Пенева е автор със собствен стил и стремеж към себеизразяване чрез изкуството. За нея ограниченията не съществуват – тя еднакво добре владее живописта, изграждането на формата в материал, компютърната графика. Тази способност, но и свобода да преминава граници в изкуството с умелост и талант я правят творец в истинския смисъл на думата. Самият факт, че е учила скулптура, но твори живопис, колаж, увлича се от фотографията и дигиталното изкуство, работи като графичен и уебдизайнер, я утвърждават като един съвременен интердисциплинарен художник. Защото дефиницията за съвременност в изкуството днес означава да си гъвкав, да работиш без жанрови и стилови ограничения.”