Владимир Шумелов за „В печалния хан на дните“ на Мартин К. Илиев

      Коментарите са изключени за Владимир Шумелов за „В печалния хан на дните“ на Мартин К. Илиев

Думи за поетическата книга на Мартин К. Илиев „В печалния хан на дните“

Първият атестат за книгата е наградата на ръкописа на националния конкурс за поезия в Ст. Загора „Веселин Ханчев“ през 2018 г. В резултат тя се появява като книжно тяло от престижното издателство „Жанет 45“ през 2019 г. (редактор ВБВ, коректор Станислава Станоева и оформление и предпечат – Иво Рафаилов), със съдействието на Община Стара Загора. И един втори атестат – номинация в категория „Дебют“ на литературните награди „Перото“ и Националния център на книгата – 2020 г.
Мартин К. Илиев е роден през 1994 г. в Русе, следва специалността „Българска филология“ в Софийския университет, има публикации в авторитетни периодични издания, печелил е редица национални награди. Един, бих казал, напълно убедителен и логичен дебют на книжния пазар на поезия в България (ако такъв наистина съществува).
Камелия Спасова от „Литературен вестник“ отбелязва книгата като дебют за 2019 г. с много добри думи, между които: „Илиев има памет за тихите ни поети и умее да удържа изяществото на формата. Дебют, която е намерил своя глас, следва го без наивност и излишен патос“. Дебют, който е подкрепен отлично от автора, медийно и логистично в пътя си към читателите на поезия.
Стихосбирката обединява 49 стихотворения в 6 номерирани цикъла: 1. Град в равнината. 2. Описания на вида. 3. Седем вятъра, два папагала. 4. Държави на утешението. 5. Обявяване на войната. 6. Примери за упование.
Модерна поезия, за която сам авторът в едно интервю казва: „Да облечеш с думи нещо, което не се поддава лесно на образност, е ядката на заниманията с поезия. Подобни хрумки те зареждат с удоволствието си от наричане“. Да добавим, че това е поезия, в които съжителстват и се допълват сетивно музика и зрение, минало и бъдеще, онтология и метафизика. И все пак най-важното са думите, езикът. Може затова в почти описателния финал на тази стихосбирка „Изнамиране“ неслучайно важните думи като „Жал“, „Вина“, „Обезсърчение“, „Его“ (но и други, които ще разпознаем в различните цикли на книгата) търсим измежду десетките прости думи, за да назовем нещата и самия свят, като ги преболедуваме, а „веднъж отгатнати по име, силата им рязко спада / думите загубват ужаса си и се вписват в реда на нещата. / Заемат мястото си в речника, откъдето са били изчезнали“.
Интелигентна и силна поезия, която неминуемо ще има продължение. Очакваме толкова важната да всеки успешен дебют втора книга.

 

 

Мартин К. Илиев. В печалния хан на дните. Изд. „Жанет 45“, Пловдив, 2019 г., 71 с.

Автор: Владимир Шумелов
Прочетете още от автора тук.