Владимир Шумелов за „Дъното на Рая“ на Виолета Стайкова

      Коментарите са изключени за Владимир Шумелов за „Дъното на Рая“ на Виолета Стайкова

Думи за романа на Виолета Стайкова „Дъното на Рая“

Изненадващо добър дебют в прозата и то в един от епичните ѝ и трудни жанрове – романа. Дебют, осъществен като книжно тяло на 36-годишна възраст, но писан явно продължително и отлежавал достатъчно дълго. На четвърта корица са и думите на романистката: „Докато настъпи моментът книгата ми от електронен файл да се превърне в това, което държите в ръцете си, мина време и цифрите се промениха, но положението и мястото, в което живеем – не!“. Което говори добре за текста и очакванията към него, но не и за родината на авторката.
Роман на съвременна тема, един от многото, появили се в последните две-три десетилетия, и които визират годините на Прехода, преплетени и преминаващи с/от годините на соца. Реалистичен роман, приел похватите на билдунгсромана, социалния роман и др. типове разказ, но в рамките на класическия наратив с третолично повествование и подчертана обективност и кинематографичност, чието действие протича линейно с един недълъг период. Разбира се, неговата четивност (подчертана и от Митко Новков на четвърта корица) може да подведе към мейнстрийма, към определени образци от популярната литература, но това е само привидно. Романът наистина е вълнуващ като тип разказ, който съчетава атрактивното (вж. преходите между отделните части в текста, развитието на конфликтите и характерите, диалога, драматургията в развитието на сюжета и под.) със задълбочения прочит на редица проблеми на модерното (посттоталитарно) общество. Задължително тук бих добавил и бекраунда, който издава добро познаване на материята, която пресъздава авторката (от CV-то: работила като журналист, пиар в предизборни кампании и преводач за едни от най-големите промишлени компании в България).
Бахтин има теза, според която определя романа като сфера за контакт с незавършеното настояще, идеята за среща и преобразуване, ставащи възможни благодарение на текста. Александър Кьосев внася малка поправка в тази теза: „Уловена жива среда и концепция за нея, романът е словесна процедура за превръщане на незавършеното настояще в конципирана действителност“. Дали това има потвърждение изцяло в текста на настоящия роман? Донякъде, защото именно незавършеното настояще ни прави слаби и грешащи, поддаващи се на външното и атрактивното, готовите образци, за сметка на конципираното разбиране и отношение към днешната действителност.
В сюжета на романа тя изглежда по следния начин: в Пролог, три части и филмаджийското „След три години“ (вм. Епилог) е разказана съдбата на една млада и „успяла“ жена Вяра Комнева (в която откриваме общи и допирни точки с биографията на авторката, но това не е автобиографизъм) в течение на недълъг период от време. Млад и „успял“ е и по-младият й приятел Мирослав (Миро), с когото тя се познава от детинство, но той е и по-амбициозен и влюбен в парите. Действието се развива основно в родния град на авторката (и нейните герои) Пловдив, където Миро и Вяра мениджират малка фирма за производство на пластмасови детайли „Пластнекс“. Предстои им подписването на сделка с немски гигант, но едно събитие ги извежда от релси. Преди 7 години Вяра е взела кредитна карта, която не е ползвала, но банката й начислява такси и без уведомление я дава на колекторска фирма. Така тя попада в пипалата на Системата, а формулата „Живеем в такава държава“, повторена нееднократно из романа, заплашва да я унищожи – психически и физически. Все пак решението е морално – решава да се бори, да контролира нещата сама, вместо да се остави на самоокайването и безразличието; тя се опитва да победи системата, а Миро – да я промени.
В действието се намесват и други герои, динамиката му се повишава, паралелно вървят няколко сюжетни нишки, които след време се преплитат. Целта да се покаже колкото може по-голяма панорамна картина на обществено-политическия живот в държавата е постигната в голяма степен, с всички условности на конкретно-историческия момент авторката е успяла да улови типичното, движещите страни и страсти на времето през действията и характерите на героите си. Едни от героите помагат в битката на Вяра със Системата (адвокатите Мартинкова, Протохристов, нейната приятелка писателката-графоманка София, бившата съученичка брокерката Пенделова, учителят Аристидис, г-жа Елени, букмейкърът Нико…), на други тя помага (Маргарина Калимаринска); подобно е положението при съдружникът й Миро – приятелят му Калин, Никола Иванов и брат му, които държат конкурентната на „Пластнекс“ фирма „Шурма“, броят им расте непрекъснато – едни идват, други си отиват, клошари към края опитват да я убият, но остава като рефрен текста, с който започва книгата, че цената на един човешки живот струва 13 долара. Това е реклама към цикъл лекции на проф. Игнат Луков, от когото Вяра е впечатлена и тя се среща с него в началото но Трета част. Икономистът Луков иска да върне мястото на хуманизма и съпричастието в системата на Неолиберализма и той да властва в отношенията между хората, да се върне на хората, да се мисли за тяхното психично здраве. И под. Разбира се, това е една от многото романтични хипотези за промяна на обществото. Но втъкана в художествената тъкан на романа, тя придобива живот и логика, противопоставена на материализма и животинското, завладели днешния свят. Интересно е, че авторката не само констатира житейските факти и художествено мотивира постъпки и действия на героите, но предлага и пътища за решения. Може наистина да звучи романтично и имагинерно, но финалът е именно такъв: след битката за живота си Вяра постъпва в новосъздадената адвокатска кантора по хуманно право „Протохристов и Комнева“. Дори да звучи като оксиморон, именно това е – хуманно право. И един висящ (отворен) финал, три години по-рано – срещата между Миро и Вяра в болницата. Вяра, все пак не приема правилата на фирмените битки, защото те не могат да правят света по-добър, а знае вече, че не можеш да играеш честно една игра, която е с нечестни правила. Както се казва, добрата книга трябва да задава добри въпроси, а не да търси само отговори.
Романът „Дъното на Рая“ в крайна сметка е и един оптимистичен и смел проект, който добре се вписва в инициативата „Книги на смелостта“, на която писателката е член.
И за финал – много добра полиграфия на книгата от изд. „Екрие“ с отлична редакторска и коректорска работа.

 

 

Виолета Стайкова. Дъното на Рая. Изд. „Екрие“, 2019 г., 287 с.

Автор: Владимир Шумелов
Прочетете още от автора тук.