Владимир Шумелов за „На дъх от лятото“ от Костадин Филипов

      Коментарите са изключени за Владимир Шумелов за „На дъх от лятото“ от Костадин Филипов

Думи за стихосбирката „На дъх от лятото“ от Костадин Филипов

„Трудно е да се изчисли колко много самодейност и колко много любителство мина през главите ни. То какво ли само не е минавало през тези наши глави! Турско робство, фашизъм, тоталитаризъм, сега – митинги и телевизия. Лесно ли е! Години наред много новаци и любители се учеха да бръснат върху тези наши глави!“, пише в „Орници“ Йордан Радичков. Ще кажете, и може би с право, че това наблюдение Радичково по друг повод разбира се, не би се отнасяло за тази книга.
Стихосбирката „На дъх от лятото“ на Костадин Филипов е дебютна за журналист и телевизионен водещ с достатъчна за България известност. Работи на различни позиции в тази кариера повече от четвърт век, но издава стихосбирка чак сега. Разбира се, завършил е „Българска филология“ в Пловдивския университет. Редактор на книгата му е Маргарита Петкова. Изданието е добра работа на „Персей“, а и работата на художничката Мирослава Захариева по корицата и вътрешните страници е перфектна. Сигурен съм, че авторът на това книжно тяло не е трябвало да търси средства за издаване, нито да пише проекти, просто издателят го намира и му предлага. Мрежата, тя е опорната точка. Там се виждат, четат се хората, харесват се. И известният журналист, публикувал преди няколко години поетически неща в Мрежата, го забелязват – известната поетеса и издателят. Това е накратко историята на книгата. Останалото е добър PR по представяния/турнета, интервюта и продажби.
За професионалната критика някакви пара- или метатекстови наблюдения, не би трябвало да имат пряко отношение към качествата на стиховете. Както и такива журналистически „открития“, от които се възхищават изглежда само журналистите (и авторът в амплоато си като такъв), че „стиховете на Костадин Филипов са празник на духа и интелекта, но също и на чувствата. Докосването до поезията му е магия, която превръща читателя във философ, творец и мечтател. Потапя се в слова от нежност, разтваря се в морска пяна и се преражда в утрешния ден с вяра в нова любов“, а „освен от голямата споделена, несподелената и изпепеляваща любов, книгата е вдъхновена и от семантиката на числото 24. Дебютната стихосбирка на Костадин Филипов е събрала 48 стиха (2 по 24) – тънката му и многопластова поезия, през която той пътува като откривател“. Оставете шаблона, но тази наистина културно и донякъде талантливо написана стихосбирка неслучайно е „забелязана“ от Маргарита Петкова – всеки творец харесва тези, които му подражават.
Вдъхновението на стиховете според автора е родено от „изгарящите чувства на човешките вселени, красотата на природата, дори един поглед…“. Стихотворенията не са структурирани в дялове, но в тяхната подредба действително е прокарана една „тънка сюжетна линия“, която градира чувствата от съприкосновението на природата с делничното и бита, раждащо любовта. Сполучливо заглавието на стихосбирката (иначе доста тривиално) е изведено от едноименното стихотворение „На дъх от лятото“, защото именно това е рефренът и поантата в цялостното й внушение: „пробуждането на природата и красотата на празничния пролетен цикъл – от Великден, през Гергьовден, Деня на Св. св. Константин и Елена, та до Еньовден“, според автора, който допълва: „Желанието ми е, когато слушат това стихотворение, хората и затворят очи и да си представят цялата тази пищност, в която с тихи стъпки пристъпва и любовта“.
Основно традиционната в основата си стихотворната техника в книгата е добра: ритмика, интересни рими, по-често сполучлива метафорика, но нерядко и допуснати шаблони и трафарети, които биха могли да се изгладят с редакционна намеса. И това личи най-вече в стихове, в които авторът се е стремил към повече „поетичност“.
И все пак, „любителството/самодейността“, за която Радичков твърди, че е вредна… Случаят с тази стихосбирка е такъв – ако това писане продължи (а без съмнение то ще продължи), има надежда лаизмът да премине в някакъв качествен втори етап (където не се изключва и прозата). Ако се повтори, опитът на „На дъх от лятото“, ще остане на нивото „на дъх от поезията“ и ще продължи да задоволява творческото его на създателя си и това на неговите верни почитатели/фенове.

 

Костадин Филипов. На дъх от лятото. Изд. „Персей“, С., 2019 г., 61 с.

Автор: Владимир Шумелов
Прочетете още от автора тук.