Владимир Шумелов за „Неизплакани думи“ на Алберт Димитров

      Коментарите са изключени за Владимир Шумелов за „Неизплакани думи“ на Алберт Димитров

Думи за дебютната стихосбирка
на Алберт Димитров
„Неизплакани думи“

Алберт Димитров е от Хасково и „Неизплакани думи“ (издател и печатар „Полиграфюг“, Хасково, без редактор и коректор в карето, корица – Теодора Йорданова) е дебютната му стихосбирка. Тя излиза от печат с подкрепата на Програма за финансиране на младежки дейности на Младежкия център и Община Хасково. Авторът учи журналистика във Виена, преди това стажува като спортен репортер в редакцията на в. „Марица“ и marica.bg. Твърди, че пише любовни стихове (но не само) от времето, когато е бил в 8-9 клас, първоначално с двустишни рими.
Да видим как стоят нещата в дебютното книжно тяло: „Стиховете в книгата са се трупали с годините и са отражение на всяка една емоционална нишка в душата ми“, казва младият поет. Не вярвам, разбира се, и след толкова години четене и писане, че само „любовта към думите“, могат да накарат читателите да „почувстват магията на поезията“, и че в основата на това стои единствено емоцията. Вдъхновено-романтично ми се струва.
В съдържанието има 33 „прекрасни“ стихотворения, излети едно след друго, неоформени в дялове, с различна дължина и тематика, по-скоро засягаща манталитета на днешните млади. Ще цитирам само заглавия, защото те са достатъчно красноречиви: „Стих да пишеш“, „А бързахме да пораснем“, „Математика“, „На път“, „Незнайна“, „Две очи“, „Грешка“, „Хасково“, „Мис Копнеж“, „Любовта е религия“, „Огнище“, „Момичето с главно М“, „На пейка двама“, „Душа“, „Самотата“, „Океан от черна самота“, „Нощни струни“, „Поглед първи“, „Любов какво е“, „Любовта – неземна сила“, „Виена“, „Поетът“… Като добавим съседни и кръстосани рими, които са водещите в направата на стиховете може би заедно с вдъхновилите ги съпътстващите чувства, става ясно защо са тривиални. Тривиалност е точната дума за тях. Просто стихотворни опити, извадени от ученическия тефтер и подредени едно след друго в компютъра. И малко местен патриотизъм. Но явно всичко това е недостатъчно за поетическа книга. Лоша, буквализираща заглавието корица.
Ето за илюстрация втори куплет от последното стихотворение „Поетът“:

Ред след ред и ето – рима.
Каква ли болка у поета има,
че ако сърцето него не болеше
едва ли стихове да пише щеше.

 

Алберт Димитров. Неизплакани думи. Изд. „Полиграфюг“, 2019 г., 46 с.

Автор: Владимир Шумелов
Прочетете още от автора тук.