Габриела Тончева

      Коментарите са изключени за Габриела Тончева

Габриела Тончева е родена в гр. София.
Още като ученичка участва в множество проекти и изложби и печели различни конкурси. Завършва с отличие Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн (София), специалност „Моден дизайн“, през 2008 г. 
С отличие завършва и бакалавърската програма по „Изящни изкуства“ в НБУ, модул „Алтернативна керамика и стъкло“ и модул „Сценичен дизайн“, през 2015 г. През 2013 г. се обучава в чешкия университет „Томаш Батя“ в Злин по програма „Еразъм“, студентска мобилност „Дизайн на стъкло“. През 2016 г. завършва с пълно отличие магистърската програма на НБУ „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата“.
През 2017 г. печели стипендия за обучение в докторската програма „Визуално-пластични изкуства“ на департамент „Изящни изкуства“ на същия университет.
Има публикации в Университетски дневник на НБУ.
По време на следването си участва в редица краткосрочни обучения и практики в страната и в чужбина.
Габриела е организатор и асистент директор на „Международно биенале на стъклото“, България в периода 2014–2019 г. От 2015 г. се включва и в реновирането на прозорците в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в гр. София.
Автор е на архитектурно-художествен синтез в частни и обществени пространства.
Реализира три самостоятелни изложби. Има множество участия в общи местни и международни събития.
Нейни произведения са част от публични и частни колекции.

Член е на Съюза на българските художници.
Творчеството ѝ се откроява със силно изразен усет и дълбока чувствителност към материята и към нейните преображения. Съчетани с духа на експериментатора, мистиката на женската природа и добре развито пространствено и композиционно мислене, творбите ѝ носят удовлетворението от изкуство, което живее само за себе си.
Разгледайте и нейната галерия „Поглед в бъдещето“ и „Extra Intra“.