Добромир Нешев

снимка: Цветан Тончев

Добромир Нешев е роден през 1989 година в град Троян. През 2008 г. завършва ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ в град Ловеч с профил „Немски език“ и заминава за град Вупертал, Германия, за да продължи образованието си в бакалавърска и магистърска степен, а именно в специалностите „Англицистика“ и „Изобразително изкуство“. През 2019 година се завръща в България, за да се занимава с живопис вече професионално.
Още от дете се интересува от изкуство. Увлича се първоначално в рисунката, а по време на гимназиалното си образование развива по-сериозен интерес към класическото изкуство и специално към живописта. Именно тогава открива безграничният потенциал и красотата в нея, което го мотивира, затвърждавайки решението да посвети времето си на изкуството.
Първата си самостоятелна изложба Добромир Нешев прави в галерия „Серякова къща“ (гр. Троян). Представените там картини са на разнообразна тематика, отразяващи заниманията на художника с живописта до днес. Жанровата вариативност на изложбата събира на едно място пейзажи, натюрморти, фигурални композиции, портрети, онагледяващи както естетическите възгледи на автора, така и личните му художествени вкусове.
Творческа реалност на художника е вдъхновена от многовековната традиция на живописта. Основните си водачи, Нешев определя, в духа на старите майстори и техните уроци. От там научава голямото значение на търпението и техническото познание, след което  старателно ги усвоява като главни инструменти в художествения си арсенал. Според него те са безгранично необходими за осъществяване целите на изкуството – представянето по разбираем начин на човешките познания и чувства, възникнали в резултат на наблюдение, а било то външно или вътрешно.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *