„Етюд-и-те“ на Иван Шишиев

      Коментарите са изключени за „Етюд-и-те“ на Иван Шишиев

Иван Шишиев е роден през 1991 г. в Сандански. Детството си прекарва в с. Петрово, на границата с Гърция. Завършва Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ , а след това и Богословския факултет, към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
След лутанията между публицистиката и пеенето, той основава страницата за фотографии „Етюд-и-те на София“, добила широка популярност в България, а и не само. Преди една година създава и втора такава страница, озаглавена „Етюд-и-те на Стара Загора“, която също се радва на много последователи. Целта и на двете страници е да покажат какво точно са градовете, в които живеят хората и как да ги видим с други очи. В близкото бъдеще Иван смята да развие още няколко страници с подобна насоченост.
Като фотограф е автор на десет изложби, показани на различни места из София и Стара Загора. В София това са: Мостът на Влюбените, НДК, Кино „Влайкова“, градинката „Кристал“, „Хралупата“, „Галерия 2.0“, Резиденция „Бояна“ и др.
Негови фотографии са публикувани в: Литературен вестник, списание „Биограф“, вестник „Стандарт“ и т.н. А през 2017 г., печели първа награда в световния конкурс за фотография на „OrthPhoto“.
Извън всичко е част и от „читАлнЯта“ – модерната приказна библиотека, намираща се в Градската градина.

 

Иван Шишиев ни показва всекидневния облик на  света от един различен ъгъл. Фотографът има за цел да рекомпозира монотонния всекидневен ритъм на живеене на човека и заобикалящата го действителност. Снимките му са търсещи и откриващи скритото в света, търсещи красотата в познатото и всекидневното. Използвайки силата на уловения момент, детайл или цвят, Шишиев извежда познатите градски места, сиви сгради или монотонни пейзажи от баналния им, станал незабележим за окото, облик и ни ги представя в нов и различен емоционален натюрел.