Иглика Тодорова

      Коментарите са изключени за Иглика Тодорова

Иглика Тодорова е родена и живее в гр. Шумен. По образование е филолог. Винаги е обичала да рисува, но започва да се занимава активно с живопис в края на 2015 г. Работи основно с масло и акрил. Експериментира в различни направления – пейзаж, портрет, абстракции. Напоследък е привлечена от динамиката на танца, от силата на емоцията и свободата вложени в него.

Тя споделя: „Изкуството е пътуване към съкровената ми същност. Картините са моите лични изповеди, най-фини късчета от това, което стои скрито. Те са разнообразни като всяка човешка душа, което кара хората да ги възприемат като дълбоко интимни и автентични.

Рисувам само когато усещам импулс, емоциите се изливат върху платното и сами пресъздават модела, към който принадлежат. Дори и да имам определена идея за крайния резултат, много често картината поема по свой собствен път. Динамиката не може да бъде контролирана – неочакваното взема превес и създава своя история. Обичам да експериментирам с нови материали и техники, в съответствие с това, което искам да изразя.”

През 2017 г. е удостоена с награда за най-добър артист от Artbyte.com за картината Hip Hop Dancer 1 (масло върху платно, 55 / 46 см). На следващата година творби на Иглика Тодорова са включени в колекции на световната галерия Saatchi: Fall („Есен“, масло върху дърво, 45 / 60 см.) и The Power of the Sun („Силата на слънцето“, акрил върху платно, 50 / 70 см.)
Участвала е в съвместни и регионални изложби в Шумен и Варна. Нейни творби са притежание на частни колекционери в България и чужбина.

Повече от и за художничката ще откриете на нейните (фейсбук и инстаграм) страници.