Изкуството на времето или 12 черно-бели фотографии от Роман Кисьов

      Коментарите са изключени за Изкуството на времето или 12 черно-бели фотографии от Роман Кисьов

Роман Кисьов (1962) – поет, художник и преводач на поезия – завършва „Живопис“ в Националната художествена академия в София.
Има самостоятелни изложби у нас и в чужбина (София, Виена, Берлин и Скопие), участва в редица групови изложби (България, Италия, Р. Северна Македония и САЩ) и международни художествени пленери (България, Гърция и Р. Северна Македония). Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия в София, на галерии в България и Р Северна Македония, както и на частни колекции в България и по света. През 2013 г. международното списание за култура „DIOGEN“ посвещава цял брой на Роман Кисьов като художник, с обширна информация за него и публикации на 70 живописни творби и рисунки. Илюстрирал и оформил десетки книги на световни поети (между които Хьолдерлин, Томас Бернхард, Кристине Буста, Тадеуш Ружевич, Збигнев Херберт, Имант Зиедонис и др.).
Автор е на осем поетически книги (първата – „Вратите на рая“ печели Национална награда за поезия на ДИ „Христо Г. Данов“, Пловдив, през 1995 г., а последната е обемен том с избрани стихотворения – „Мистичната роза“, 2016). Шест негови книги с поезия са преведени и издадени в Хърватия, Р Северна Македония, Румъния, Индия, Нагорни Карабах…Стиховете му са преведени и публикувани на 22 езика в света, печатани са в почти всички литературни издания у нас, излъчвани са по БНТ, БНР, Националното радио на Румъния, сръбската телевизия „Метрополис“ и др. По поезията му е заснет кратък филм – „Вратите на рая“ (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996). Включен е в поетически антологии в България, Италия, Румъния, Полша, Сърбия, Р Северна Македония, Армения, Нагорни Карабах, Йордания и Индия, както и в международната поетическа антология на английски език „Поети за световен мир“ (2011), също и в литературни списания и културни издания в Русия, Австрия, Полша, Армения, Грузия, Румъния, Турция, Албания, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Р Северна Македония, Косово, Нагорни Карабах, Индия и др. Публикува в електронни издания в Русия, Италия, Франция, Румъния, Гърция, Сърбия, Р Северна Македония, Армения, Индия, Китай, Египет, Ливан, Мароко, Палестина, Ирак и др. Участвал е в редица престижни международни фестивали на световната поезия. Член е на редакционния съвет на международното многоезично списание за европейска и азиатска поезия, поетическа култура и духовност „KADO“. Почетен член на Съюза на писателите на Армения. Носител е на македонската награда “Литературен Дедал“. Превежда в отделни книги или поетически цикли на съвременни руски, арменски, румънски, сръбски, босненски и македонски поети.
Живее и работи в София.

Фотографията позиционира заобикалящата ни действителност в изцяло субективни граници, които са композирани от погледа на снимащия. В „Кадър 25“ Роман Кисьов ни представя 12 черно-бели фотографии, отразяващи времето като творец, като създател на изкуство. Монохромният изобор засилва емоционалната наситеност на кадрите, а композицията спогама за изграждането на един цялостно и последователно изграден поглед към заобикалящото. Може да кажем дори, че силната символна натовареност задава множество интерпретативни бродове, по които погледа на наблюдателя  търси и открива.    

Разгледайте художествената галерията на Роман Кисьов в Кадър 25.
И прочетете поезия от Роман Кисьов тук.