Красимира Дренска

      Коментарите са изключени за Красимира Дренска

Красимира Дренска е родена през 1988 г. в гр. Самоков, но понастоящем живее и работи в София.

Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в трите образователни степени – бакалавър, магистър и доктор на специалност „Изобразително изкуство“ и в момента работи като асистент в катедра „Визуални изкуства“ към Факултета за науки по образованието и изкуствата на същия университет.

Творческите ѝ търсения са разнообразни като пластична форма, но основно могат да се причислят към областта на хартиеното изкуство и дигиталната графика. Художничката проявява особен интерес към изработването на ръчно-рециклирана хартия чрез хартиена каша. Работите ѝ, изпълнени в тази техника, имат известно текстилно звучене заради смесването на материали и подходи от текстилното изкуство. Дигиталните ѝ творби са своеобразно продължение на произведенията ѝ в материал, трансформирани чрез възможностите на компютъра в графични авторски колажи. Като цяло творбите ѝ са декоративни и в тях често се обръща внимание на орнамента и детайла. В немалко случаи работите ѝ са вдъхновени от митологични текстове, засягащи екзистенциални въпроси. Композициите имат знаково-символен характер и препращат към теми, касаещи идентичността, свободата, пътя, вярата и т.н.

Красимира Дренска има участия в множество колективни изложби, художествени проекти, конкурси, пленери и форуми за изкуство на национално и международно ниво в страни като Китай, Мексико, Испания, Италия, Австрия, Франция, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Македония, Черна гора и др.

От 2016 г. е член на Съюза на българските художници в секция „Текстил“.

Разгледайте и втората нейна галерия тук.

Повече от и за художничката може да намерите в страниците ѝ във фейсбук и инстаграм