Лидия Кирилова

      Коментарите са изключени за Лидия Кирилова

След стихотворенията на Лидия Кирилова на Ваше внимание е галерия с калиграфии, рисувани букви, художествени изписвания. Ето какво самата тя разказа пред „Кадър 25“ за изкуствата и за техните пресичания:

„Научила съм се да чета и пиша съвсем малка.
Майка ми ме учеше да изписвам имена на цветя по всевъзможни различни начини. За мен буквите винаги са имали не само комуникативна, но и графична, визуална стойност. Завърших „Българска филология“ и се занимавам с графичен дизайн професионално от две години и тези две неща се съчетават успешно именно в хендлетъринга – рисуване на буквите на ръка. Към летъринга и калиграфията се пристрастих наскоро и всичко стана случайно, някак на шега започнах да качвам нещата си в профил в инстаграм, по съвет на познат, който е шрифт-директор, за да следя развитието си.[1]
И наистина, когато си дадеш стимул да напредваш бързо и знаеш, че това, което създаваш, е публично, напредъкът е неминуем. Изисква се непрекъсната практика. Аз съм все още на базово ниво, но определено уроците по рисуване навремето и специалното отношение към буквата като символ, графичен и синестичен, помагат.
А възможностите и начините за създаване на летъринг са абсолютно неограничени, но със сигурност е добре човек да има базови познания за структурата и анатомията на буквите. За щастие в България има доста добре развито шрифт-общество. У нас е една от най-добрите шрифтолеярни на световно равнище – „Fontfabric“ и напоследък има работилници и мероприятия за шрифт, летъринг и калиграфия, така че всеки да може да се развива в тези области, както като любител, така и професионално. За съжаление още не е толкова популярно тук ръчното изписване на табели, знаци, корици на книги и т. н., както в други страни, където се цени този занаят, но надявам се скоро да стане и да има повече работа. До тогава – практика.
Калиграфията за мен е висш пилотаж. Тя е абсолютна духовна практика и към всеки символ, инструмент за изписване и самия акт на изписване се подхожда с особено уважение и може би трябва повече смирение. Един от най-големите интернет канали за калиграфия в света – „Calligraphy Masters“ – е създаден от българинът Милен Балбузанов, който скоро ще води уъркшоп в София, където се надявам да попия нови познания. Очаквам го с нетърпение.“

[1] В инстаграм Лидия Кирилова участва и в предизвикателството 36daysoftype, в което артисти създават ново произведение всеки ден.