Нако Цветкашки (2)

Вече го познавате, ако наскоро сте посещавали „Кадър 25“, но както биографията подлежи на нови изписвания, допълвания, изменения, може да бъде помествана в различни варианти, така и Нако Цветкашки реши да се представи неедностранно и нееднократно.


Роден е през 1971 г. в гр. Асеновград.

Отраснал е и живее в гр. Пловдив.
От дете е отдаден на изкуството. Започнал е като първолак с пиано и солфеж, а по-късно е свирел на валдхорна, за да кандидатства в музикално училище. Пял е повече от десет години в Хора на пловдивските момчета, с диригент Стефка Благоева.
С бойни изкуства започва да се занимава от 1984 г. става треньор и наставник на един от големите спортни клубове в Пловдив – „Да Дао“. През 1994 г. основава своя клуб „Да Дао Пловдив Център“, на който е старши инструктор и до днес.
Интересите му извън спорта са основно в областта на изобразителното изкуство, музиката и литературата. От години той намира връзка между медитацията в бойните изкуства и нагласата при рисуване или писане. Вдъхновява се от взаимоотношенията между хората, а мощен двигател в творчеството му е непрестанният стремеж към израстване на личността, основно застъпен в тренировките на любимия му спорт.
От детска възраст се занимава със специфичната си техника на рисуване – на шестоъгълници, съставляващи наглед обемни тела. Неподражаемият стил му служи не само за описване на околния свят, а е и начин за активна медитация. Умело борави с геометричните форми, с които пресъздава своите 3D изображения от двуизмерни тригонометрични фигури. В последните години моделира фигури от вълна.
Част от творчеството му може да се види в сайта му, както и в страниците му във фейсбук – „Nakoart“, „DA DAO Plovdiv Center“, „From the inside/Отвътре“, където публикува последните си активности.
Участвал е в няколко проекта, свързани с личностното развитие на личността, медитация, self-awareness. В творчеството си засяга основно темите свързани с различните психични и емоционални състояния: личностното израстване; пределите на човешките възможности и свръхсилата; работа с гледните точки; връзката между физичните закони и субективното им възприятие, активната медитация по време на творене, mindfulness.
Членува в множество групи по интереси, насочени най-вече в сферата на изобразителното изкуство, бойните изкуства (и спорта като цяло) спортната физиология и биомеханиката, музиката и литературата.

 

 

РАЗДРОБЕНИ ПЕЙЗАЖИ

От отминалия и предстоящия ми живот, започващи и свършващи току в краката ми, на кръстопътя, пред който бях изправен, пред очите ми всичко се разстилаше в безкрайна пустош от отломки, от разпарчетосани спомени, разложени до отделни фрагменти от събития:
кръщенета, причастия, венчавки, разпадащи се, от своя страна, до лица, дрехи, дъх и до първични емоции, самите те дисоциирани до още по-дребни късове, нямащи дори имена – и всичко това се разпростираше и дезинтегрираше, докато изгубеше всякакъв смисъл, а накрая не оставаше нищо друго освен пустотата на неизвестността. Чак до линията на хоризонта, в която пейзажът се разтваряше в безкрая.

 

 

СЪЩЕСТВО ОТ СПОМЕНИ


Следите, които оставяше навсякъде след себе си, постепенно започнаха да водят свой собствен
живот, превръщайки се в магнетично същество, чиито крайници – захвърлени по пода дрехи, аромати, отпечатъци и спомени – умело разровиха все по-дълбоко съзнанието ми, в търсене на доказателство, че е живо.

 

 

 

 

УНИВЕРСАЛЕН ЕЗИК


Музиката е универсалният език, чрез който можеш да общуваш с всички същества, със скалите, със секвоите… дори с хората. В ръцете на добрия музикант всеки камък, всяка пръчка, всяка раковина може да зазвъни с чуден глас. Всичко на този свят е музика, но за жалост мнозина остават глухи за света, при това – по свое изрично предпочитание, сякаш ги е страх, че мелодията на вселената би могла да ги нарани. Когато собственият ти глас надвика вибрациите на света, вслушай се в звука на простите неща наоколо.
Чуй зова на раковината!

 

 

Прочетете и вижте още от Нако Цветкашки тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *