Нако Цветкашки (4)

      Коментарите са изключени за Нако Цветкашки (4)

Родителите са му дали името Атанас, но от дете приятелите го наричат Нако. Отраснал е и живее в Пловдив, усеща неговия урбанистичен ритъм, свързани са с него посредством онази невидима нишка, чрез която вековният град е притеглял под хълмовете си творците още от най-древни времена.
От дете рисува в характерния си стил – с шестоъгълници, съставляващи обемни тела. Неподражаемата му техника не само развива възприятията за форма, но и го предразполага да се гмурне във вътрешния си свят, където преоткрива непознати страни от себе си, воден от онази част на ума, неподвластна на съзнанието. Писането пък, като специфичен начин на споделяне, му помага да съпреживее видяното и почувстваното. Емпатията го потапя дълбоко в емоционалния свят на хората, с които общува, а също и в състоянието, в което пресъздава своите 3D изображения, съставени от двуизмерни тригонометрични фигури. Вглъбен в произведенията си Нако опознава нови гледни точки в психиката си, идващи сякаш отвън, така нареченото „събуждане на външния наблюдател“.
В последните години моделира и скулптури от вълна. Методът се нарича иглонабиване (needlefelting) и ползва специални игли, посредством които сплъстява вълната, като разчита на естественото качество на влакната да се заклинват едно в друго. По негови думи, вълната е благодатен за моделиране материал, които позволява бавно моделиране, чрез наслояване на нишките. Единственият недостатък на метода е скоростта на сплъстяване на слоевете – нишките изискват дълга обработка с иглата докато се превърнат в маса, която се задържа сама. Някои намират това занимание подходящо единствено за хора с желязна психика (а те всъщност най-малко се нуждаят от подобни). Именно с практикуване на иглонабиване се тренира качеството търпение, така необходимо и при рисуването с геометрични фигури, а моделирането пък дава пространствена перцепция за обемите на телата, които се пресъздават. Триизмерните фигури могат да изразят вътрешния свят на автора по-добре от хиляди думи.
Авторът си има железен творчески алгоритъм: дори когато денят му не предлага луксове като комфортна обстановка, предразполагаща музика или разбиране от околните, Нако просто взема вълна и игла или химикалка и молив и започва да твори, независимо доколко дружелюбна (или не) е средата. Съвсем скоро околният свят смекчава децибелите и сменя агресивните си светлини с по-приятни и предразполагащи към творчество, медитация и релакс.
Художествените му интереси също са насочени в голяма степен да доразвиват качествата, необходими му в творческия процес. Темите, които засяга са свързани с емоционалните състояния: смяна на гледните точки за възприемане на света; съпреживяване; личностното надграждане; разширяване на пределите на човешките възможности; свръхсилите на човека; връзката между обективните физични закони и субективното им възприятие, човешките взаимоотношения, биониката и симетрията в природата; личностната многопластовост, човешкото съществуване като част (клетка) от обществото и взаимодействието между отделните клетки в социума, балансът между доброто и злото, абстракцията като начин за възприемане и описване на света; парафразата – иносказателния начин да изразиш себе си или отношенията си с хората.
Част от художественото му творчество е изложено в сайта му, както и в страниците му във фейсбук – „Nakoart“, „DA DAO Plovdiv Center“, „From the inside/Отвътре“, където публикува последните си творения.

 

СТРАХОВЕ НАСЪН


Куп фобии се блъскат в главата ми и най-вече насън, когато не мога да контролирам волево
ужаса, до който ме водят. В сънищата всички рационални аргументи, с които наяве туширам подсъзнателните си страхове просто не сработват. Дори последният разумен акт – бягството – не ми се удава: я ще ми се оплетат краката, я ще се понеса сякаш на каданс, като нагазил в блато.

 

 

 

 

ДОБРОЗЛО


Сине, често ми повтаряш: „Няма пълно щастие!”
Вярващите се молят и се надяват в живота да ги спохожда само добро. Но както ни учат древните мъдреци, доброто и лошотията в този свят вървят винаги ръка за ръка – неразривно единни.
Доброзло!
Въпросът ми към теб е: би ли понесъл върху гърба си опашката от последици заради щастието, което си пожелаваш? Единствено когато си готов, ще получиш благодатта, за която си се молил, омесена обаче с болката, обидата, разочарованието и омерзението, неизменно съпътстващи доброто.
Подготвеният ще посрещне всичко това с усмивка,
защото ще е наясно с природния
закон.
Другите, като теб, ще продължат да се молят…
А ще има ли смисъл?

 

 

СВЕТИТЕ ИМ ПИТАНИЯ


А как ли виждат света насекомите? Как ли би изглеждал Бога на богомолките, и как – пчелните
Свети писания?
Лабиринт от шестоъгълни скрижали от жълтеникав восък, криптирали в килиите
на криптите си цялата мъдрост на познатата им вселена. Преди се чудех защо строят света си в еднакви форми.
Сега разбирам отговора: защото фасетните им очи виждат всичко на пита, затова
градят и живеят в шестоъгълен свят.

 

 

Прочетете и вижте още от Нако Цветкашки тук, тук и тук.