Пенка Гайдарова

Пенка Гайдарова завършва специалност „Графика“ в Националната художествена академия.
Автор е на пет самостоятелни тематични изложби: „Диалози“ (2011 г.), „Сътворение“ (2014 г.), „Светове“ (2016 г.) в галерия „Аросита“, „Знаци“ (2017 г.) и настоящата постоянна изложба „Градът на Бога“ в галерийното пространство на „The Art Foundation“. Участва в две общи изложби – „Ангели“, „Аз започвам, ти завършваш“.
За себе си и за изкуството пише:
„Обичам детайлите, наблюдението, съзерцанието и прозрението на човешката природа за божествените светове. За мен изкуството е симбиоза на наука, философия и мистика. Словото е водещо вдъхновение за изображенията, които създавам. Посланията от дълбока древност и проявленията им в съвремието, които формират истинската реалност, а не ограничението на гледната точка.
Работя с всички техники на рисунката и картината – туш, моливи, темпера, акрил, маслени бои, акварел и др. Графичната рисунка е моята сила.
Рисувам картините си в няколко обединяващи теми – библейски сюжети, мистични послания, картини, вдъхновени от българския фолклор, и настоящият ми проект „Градът на Бога“, който е поетична изобразителна интерпретация на Теория на струните, вселената – видимия и невидим свят и човешката цивилизация – Древност, Настояще и Бъдеще.
Нарисувала съм множество икони за Българската православна църква и домашни параклиси.
Занимавам се и с графичен дизайн.“
Разгледайте и прочетете още от и за Пенка Гайдарова тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *