Петра Димитрова

      Коментарите са изключени за Петра Димитрова

Петра Димитрова е родена на 3 юни 1996 г. в гр. Варна. Завършва специалност „Изящни изкуства – Живопис“ в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – гр. Варна през 2015 г. и през юни 2019 г. „Живопис“ (бакалавър) в Национална художествена академия.

Участия и изложби:
2015 г. – дипломна изложба, ГХГ „Борис Георгиев – гр.
Варна;
2015 г. – участие в обща изложба на галерия „Underground“, „Художниците на града“ – гр. София;
2016 г. – участие в пленер „В духа на Майстора“ – с. Шишковци;
2017 г. – Блиц изложба „Points of hesitation“, галерия „Гешов“ – гр. София;
2018 г. – пленер в Германия – Грошвиц;
2018 г. – „Изложба живопис“ – арт салон на Радио Варна;
2019 г. – първо място на „Националният конкурс за млади автори на съвременно изкуство на Expat Global Art“.

За съвремието, за своите картини и намерения художничката споделя:
„Исках да обърна внимание на един проблем, който безспорно е съществувал винаги сред нас, но смятам, че в днешно време, за съжаление, започва да взима превес. Чрез картините си искам да изразя една своеобразна форма на протест срещу това, което се случва със самосъзнанието на хората в 21-ви век и незаинтересоваността на общността към все по-увеличаващия се материализъм и нарастващата деградация на духовните ценности. Реших да избера боклука като сюжет за своите творби, понеже сметнах, че ще е най-удачен израз на консуматорската нагласа сред обществото и че ще предаде най-добре усещането за разпадане и хаос.

Аз лично смятам, че изкуството трябва да олицетворява енергията на живота. Много често не желаем да си дадем сметка какво се случва и по какъв начин допринасяме за състоянието на средата около нас. Оттук нататък бих искала да имам възможността моите картини да бъдат насочени навън към хората и да мога да изобразя онези чисто човешки търсения и техните визуални олицетворения чрез средствата на живописта.“