Петър Мичев

      Коментарите са изключени за Петър Мичев

Петър Мичев е роден през 1955г. в гр. Плевен. Самобитен и самоук художник. Светът го открива в брюкселската галерия „Остър ъгъл“, където негови картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Прави големи експозиции в Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и САЩ. 
През 1994г. Петър Мичев участва в един от най-големите проекти на ЮНЕСКО за 20 век, заедно с Сезар, Карсу и Бюфе. А през 1997г. четиримата организират съвместна изложба в моментния „ДьолаМоне“ в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак.
Петър Мичев е участвал в над 400 групови вернисажа и е организирал над 120 самостоятелни изложби в България, Европа и Америка.
От 1991г. до 1998г. живее и твори във Франция. Там работи с престижни галерии, една от които е прочутата „Романет“ между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като: „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране“.
В периода от 2000г. до 2005г. живее в САЩ – Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида губернатора Джеб Буш – брат на тогавашния президент на САЩ –  представя художника като единственият жител на щата записан в „Енциклопедия Британика“. След 5-годишното си пребиваване в Тампа, 8-милионният град го номинира за личност на годината. Името му е записано завинаги в златната книга на Палм Бийч.
Мичев има над 12 000 продадени картини. Негови картини са притежание на редица музеи, галерии, фондации и на известни личности, сред които: Джордж Буш, Владимир Путин, Симеон Сакскобурготски, Стивън Сегал, Клайв Палмър, Генадий Гайдамак.
Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев се намира и в частната колекция на папа Йоан Павел Втори.
Творбата му „Мадона от Флорида“  е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка, символ на щата Флорида.
Петър Мичев от 2005г. е заслужил гражданин на гр. Плевен.
В момента живее и твори в гр. София.

Опън студио – Княжево, Карпузица, ул. Евлия Челеби 43А, партер.
тел: 0886 434 748

Петър Мичев с Мариана Попова и Веселин Плачков.

„През миналия век, е имало твърде много агресия и враждебност в изкуството и живота. Поради това, аз си обещах, че ще рисувам за любов и единство. За единство между всички хора, раси, религии, човекът и природата, и за толерантността между богати и бедни. За мен това не е абстрактна идея, а моето дълбоко чувство и убеждения. Като хора, ние трябва да помним някои много прости неща, като радост, сълзи, щастие … Ето защо времето в моята картина се отразява от тишината. Историята и паметта на човечеството са събрани на едно място. Моите картина са послание към всички хора, които се нуждаят от любов и красота. Това, което всеки ще види в тях вече се е случило, то се случва в момента или ще се случи в бъдеще. Тези образи са вдъхновени от паметта на човечеството и най-чистите вибрации, че хората чувстват. Тези картини са като децата до мен и ето защо аз съм благодарен, ако те носят радост и удовлетворение. За мен живописта е форма на мислене. Това е начин на живот. Това е мисия невъзможна да се откаже. Живописта е спасението за моя грешна душата …“
Петър Мичев, 1994г., Франция, Париж