Първи международен симпозиум за мозайка „СИНЕРГИЯ“

Организатори: Велина Сталева и Весела Петрова.

Участници: Лазар Шошевич, Ана Живадинович /Сърбия/, Андреина Кристино /Италия/, Елпида Лайлакиду /България, Гърция/, Анастасия Тонкова, Велина Сталева, Весела Петрова /България/.

Весела Петрова и Велина Сталева, организатори на симпозиума.

В рамките на една седмица, в дните от 17-ти до 23-ти юни, се проведе първият международен симпозиум по мозайка „Синергия” в с. Арбанаси. Участие взеха седем млади художници от България, Гърция, Сърбия и Италия, развиващи своето творчество в областта на мозаечното изкуство. За реализацията на своите проекти, авторите разполагаха с разнообразна палитра от материали, подбрани на базата на предварително уточнени проекти. По време на симпозиума, всеки един от участниците създаде авторска мозаечна творба, а работният процес беше отворен за посетители. Художниците демонстрираха разнообразни методи и специфични техники на работа. Симпозиумът беше съпътстван от мозаечни работилници за деца, в които взеха участие и най-малките почитатели на техниката. Програмата на симпозиума включваше културна обиколка в с. Арбанаси  и посещение на Великотърновския факултет за изящни изкуства. Събитието завърши на 23. 06. 2019г. с представянето на изложба „Синергия“, открита от декана на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ  ”Св. св. Кирил и Методий”, доц. Борис Желев. След изложбата мозайките ще бъдат трайно монтирани на предварително подбрани локации в екстериорна среда на територията на с. Арбанаси, а посетителите на селото ще могат свободно да ги разгледат.

Целта на симпозиума е да се създаде международен творчески обмен между млади художници с отношение към мозайката и да положи основите на ежегоден форум за съвременно мозаечно изкуство в България. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на „Национален фонд за култура“ по програма „Публики“, модул „Намеса в публична среда”

За организаторите и идеята за симпозиума:

Организатори на симпозиума са доктор Велина Сталева и докторант Весела Петрова. Художничките са възпитаници на ФИИ, специалност „Стенопис“ и творят в областта на стенно – монументалните изкуства. По време на обучението си те работят  многократно в колективни проекти и задачи като сформират добър екип помежду си. Днес развиват  творчество си както чрез самостоятелни изяви, така и в съвместни проекти. Споделеният интерес към мозаечното и витражното изкуство е една от причините, която събира двете авторки в съвместни реализации в частни и обществени архитектурни среди.

„В нашият екип няма доминиращ глас. Решенията взимаме единно и в повечето случаи идеите се раждат не в спорове, а чрез надграждане на различни предложения, причината за това е че гледаме в една посока. Синергичното взаимодействие в общата ни дейност даде отражение и върху избирането на име на симпозиума по мозайка. Това е дълго подготвян проект, на който тази година сложихме началото чрез финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и със съдействието на комплекс „Арбанашки хан“. Основната мотивация за организирането на симпозиума е провокирана от желанието за успешна реализация и обмен на подходи и техники между артисти с различни националности. Присъствието на мозечното изкуство в съвременната арт-сцена е логично продължение на изградените традиции, за които свидетелстват множество примери в страната ни. Интерактивността на работния процес и отворения достъп за посетители е предпоставка за популяризация на българското мозаечно изкуство. Поради специфичната архитектура и визуалният облик на с. Арбанаси, мозаечната  техника е изключително подходяща художествена намеса, а творбите ще обогатят цялостната културна панорама и ще създадат нов художествен облик на средата. Идеята ни е симпозиума да се превърне в ежегоден форум, а авторите, работещи в сферата на съвременната мозайка да се събират,  да обменят опит и позитивни емоции, а крайният продукт да бъде достъпен за многобройна публика.”
       

Още за симпозиума може да прочетете тук.

Линк към Арт страницата на Велина Сталева тук.
Линк към Арт страницата на Весела Петрова тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *