Светлана Тасковa

      Коментарите са изключени за Светлана Тасковa

Светлана Таскова е български автор. Родена е в гр. Пловдив, живее и работи в него. Завършва художественото си образование пак в същия град.
Член е на дружеството на пловдивските художници.
През годините е участвала в общи изложби и организира и свои самостоятелни.
Работи в областта на живописта и графиката. С еднакъв интерес интерпретира и двата жанра. Нейната техника е строго индивидуална и специфична. Картините са наситени с различни материали и текстури. Впечатляващо излъчване прави релеф материалът, който вгражда в тях. Така се получава смесица от стилове, които тя умее да хомогенизира. Живописните материали, които използва са маслени бои, акрил, акварел, цветни перманентни маркери и др. Графичните похвати са ѝ подчинени предимно на рисунката и туш перото. Картините ѝ на живо са истински вълнуващи. Притежание са на много частни лица и галерии по целия свят.

 

За процеса на работата си Светлана Таскова пише:
„Материалите към които посягам в най-честите случаи са: разнородна по структура хартия, ръчно направена, текстил, дантели, обемен релеф материал, който създава триизмерно усещане на детайла, различни видове връзки, дори подписът ми е релефен печат, наподобяващ восъчен.
Понякога вглеждам и истински банкноти и монети. Но към какво от всичко това, ще посегна, решавам на момента в процес на изграждане на композицията.
По един и същ начин работя и графичните, и живописните неща. Разликата е в това, че платното дава едни възможности на работа, а хартията – други. Върху платното релефа може да бъде още по-обемен и силно изразен. Докато при хартията не би могло до такава степен, защото няма да може да се затвори под стъкло.“