Светлана Тасковa

Светлана Таскова е български автор. Родена е в гр. Пловдив, живее и работи в него. Завършва художественото си образование пак в същия град.
Член е на дружеството на пловдивските художници.
През годините е участвала в общи изложби и организира и свои самостоятелни.
Работи в областта на живописта и графиката. С еднакъв интерес интерпретира и двата жанра. Нейната техника е строго индивидуална и специфична. Картините са наситени с различни материали и текстури. Впечатляващо излъчване прави релеф материалът, който вгражда в тях. Така се получава смесица от стилове, които тя умее да хомогенизира. Живописните материали, които използва са маслени бои, акрил, акварел, цветни перманентни маркери и др. Графичните похвати са ѝ подчинени предимно на рисунката и туш перото. Картините ѝ на живо са истински вълнуващи. Притежание са на много частни лица и галерии по целия свят.

 

За процеса на работата си Светлана Таскова пише:
„Материалите към които посягам в най-честите случаи са: разнородна по структура хартия, ръчно направена, текстил, дантели, обемен релеф материал, който създава триизмерно усещане на детайла, различни видове връзки, дори подписът ми е релефен печат, наподобяващ восъчен.
Понякога вглеждам и истински банкноти и монети. Но към какво от всичко това, ще посегна, решавам на момента в процес на изграждане на композицията.
По един и същ начин работя и графичните, и живописните неща. Разликата е в това, че платното дава едни възможности на работа, а хартията – други. Върху платното релефа може да бъде още по-обемен и силно изразен. Докато при хартията не би могло до такава степен, защото няма да може да се затвори под стъкло.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *