Силвия Георгиева

      Коментарите са изключени за Силвия Георгиева

Силвия Георгиева (Селвида) е ново явление в изобразителното изкуство, млад творец-визионер, подчинил на многоликия си талант множество жанрове и техники на изразяване.
Завършва специалностите „Текстил“ в Националната художествена академия и „Графичен дизайн“ в Нов български университет.
Още в ранното ѝ творчество можем да видим изобилие от изразни средства – великолепна работа върху сурова коприна, композиции в акварел, пастел и графика, колаж и дори минималистични бижута. Независимо дали работи върху текстил, платно, или върху хартия, тя има невероятна лекота на художествен изказ и завидно боравене с цвета и формата, ненадминат пиетет към детайла и многопластово послание. Селвида е сензитивен и дълбоко съсредоточен автор, тя представя личните си преживявания и наблюдения като жена, майка и съвременен представител на новата градска среда и забързаното технологично време. В богатата ѝ и експресивна колекция от творби можем да се докоснем до натюрморти в акварел, абстракции в пастел и колажи, носещи ритъма на горещото танго, колажи, стилизирани портрети и урбанистични сюжети.
Но запазената марка и страст на Селвида сякаш си остава колажите, с които най-често се изявява на територията на галерии в Лондон, където твори и живее повече от десет години. Дълбоко вълнуващо и проникновено предава послания на сюжети от градската среда, които докосват и най-претенциозната публиката. Нейните композиции са изпълнени с непринуденост, колорит и положителна емоция, окото потъва в геометрия от материали, фин рисунък и текстури.
Силвия Георгиева е представител на поколението млади автори, които отразяват културния климат на епохата и възпитават в чувствителност и естетика.

Избрани изложби, публикации, награди:

2021 г. – „Изкуство по време на пандемия“, Български културен институт, Лондон, 22.05.2021 г., 18:00 ч.; (Повече информация ще намерите тук.)

2020 г. – селектирана с картината „Мостът на Бруклин“ – за участие в най-известното предаване за артисти във Великобритания за „Sky Arts“;

2020 г. – „The Landscape Artist Of The Year 2020“ – избрана в топ 36 от над две хиляди картини и художници. Предаването е излъчено в началото на 2021 г.;

2020 г. – публикация в „The Washington Post“, която показва 20-те най-добри арт произведения, създадени по време на карантина. В селекцията са участвали над 650 творби. Картината на Селвида, поместена в американското издание, носи заглавието „Тихо място“ („A quiet place“) – колаж;

2020 г. – „АрКо19 Експо“ – София;

2018 г. – публикация в секция „Имена“ – лолажите на Селвида в 5 страници на сп. „Идеален дом“;

2018 г. – репродукции на един от нейните колажи – „Болеро“ – в луксозния бутиков хотел „Watermark Autograph Collection“ – част от световно известната верига „Marriott Group“ в Батон руж, Луизиана, Америка.

2017 г. – лятно издание на сп. „Art Maze Magazine“ (издавано в Лондон, Берлин, Амстердам и Ню Йорк) – публикува се „Мостът Бруклин – Ню Йорк“ – творба на Силвия Георгиева – а тя е избрана от директора и гост куратор на „Art Share Gallery“ в Лос Анджелис, Шеян Соте, Америка в световен конкурс за модерно изкуство.

Повече от художничката ще намерите тук и тук. Пишете ѝ тук.


Текстът, с който Ви я представяме, е дело на Анелия Недева, а фотографиите са заснети от Питър Краудис и Мада Новак.