Станислав Божанков: „Приказка за ръчната хартия“

      Коментарите са изключени за Станислав Божанков: „Приказка за ръчната хартия“

Приказка за ръчната хартия

Като художник с почти 30-годишна практика в областта на графиката и разбира се, познавайки и използвайки различни артистични техники за предаване на емоции, човешки състояния, художествени идеи и чувства (което е основната роля на изкуството), отдавна съм убеден и съпреживял специалната връзка с материала, с който всеки художник пресъздава художествената си вселена и с който е в дълбока и съзнателно поддържана връзка.

Аз съм възпитаник на една от известните художествени школи в областта на графичното изкуство, а именно Краковската художествена школа (в Полша) – една от най-старите и тясно свързани с традиционното обучение художествени академии за изящни изкуства. Там получих през 90-те години солидно образование, което ми даде възможност, след като усвоих „занаята“, в традиционния смисъл на думата, да започна да експериментирам както с техниките, така и в областта на хартията. За това използвах и своя опит, произлизащ от моята българска култура, свързана тясно с православните традиции в моя регион на Европа, с кирилицата и други културни елементи.

В практиката си работя предимно в техниките на линогравюрата, дълбокия печат (акватинта, аквафорта, суха игла) и колаграфията, както и с традиционните професионални хартии за отпечатване. Използвам и различни ръчно изработени хартии. През последните години експериментирах в ателието си, правейки собствена ръчна хартия. Искрено споделям, забавлението е страхотно… Препоръчвам го на всички! Експериментирането, правенето на мостри, грешките и особено неуспешните опити са чудесно вдъхновение за всеки любопитен художник. Процесът на работа и изработване създава почти магическа връзка с хартията, тя се превръща във вашия най-добър приятел. В крайна сметка тя е това, което носи вашата енергия, страст, воля и личен отпечатък и ви провокира като художник.

Има много и различни технологии за изработване на хартия, но те винаги трябва да се правят с любов и уважение. Философията на производството е свързана с рециклирането на различни видове материали, стари хартии, вестници, памук, лен, различни изделия, съдържащи целулоза, растителни орнаменти, семена и клонки, вградени в тестото, както и различни естествени и изкуствени оцветители, пигменти и бои… Обхватът на използваните материали може да бъде много голям и зависи от въображението на художника и оригиналните му идеи. Основният принцип е механичното приготвяне на хомогенно тесто, получено от различни смелени материали, смесени с вода, което е първият етап.

Втората стъпка е формирането на хартиения лист, който също има различни технологични варианти. Най-често се използват парчета от ситна мрежа или различни текстилни тъкани, през които се прецежда тестото и водата, която се е смесила с влакната. След това започват форматирането и оразмеряването на хартиения лист, както и уточняването на дебелината му. Има много начини за това, въображението и иновациите на художника отново са водещи. Трябва да подчертая, че понякога отклоняването или заобикалянето на някои принципи и постулати също може да даде интересни и неочаквани резултати. С други думи, могат да се използват грешки.

След определяне на формата и размера на листа, третата стъпка е да изсушите хартията. Най-практикуваният и популярен метод е сушенето на слънце, както е било практикувано в далечното минало. Други методи за изпаряване на водата от хартията са отоплителни инсталации, уреди, както и пресоване, където също могат да се използват различни материали. Целта на процеса е да се съберат влакната и да се прилепят едно към друго, образувайки материята на хартията, нейното тяло.

Уверявам ви, опитът си заслужава. Това предизвикателство на материала е инспирация за всеки художник. И това със сигурност създава неочаквани артистични креации и дава нов професионален опит.

 

Автор на текста и на творбите в него: Станислав Божанков
Разгледайте неговата галерия тук. Прочетете още от автора.
Посетете и „Голям сърдечен иконостас“.