Христина Мирчева: „ДВЕ ЖЕНИ, ОТ КОИТО ЕДНАТА ПОВЕЧЕ“

ДВЕ ЖЕНИ, ОТ КОИТО ЕДНАТА ПОВЕЧЕ

Седнали са на пейката на площад Славейков до двете бронзови фигури на Петко и Пенчо. Тъмно, но не късно. Търговците все още се надяват на някой и друг алъш-вериш. В краката на мнозина от тях се търкалят празни пластмасови чашки от кафе или малки пресушени бутилчици от алкохол – водка, уиски, мента, което говори за печалната картинка в търговията с книги.

Двете млади жени водят разгорещен спор – коя от тях е наистина бременна. Едната е вече с две деца, а другата само с едно – така че предимството е на тази с едното дете. Сякаш става въпрос за строг ред, който трябва задължително да бъде спазен. Спор, който може да бъде разрешен единствено и само от Соломон, но той се крие в многотомника от съседната сергия, уморен от всичко преживяно, от целия еклисиаст.

И при двете бременността е по-скоро желана, отколкото истинска. Потиснато желание, избуяло до размерите на хидра и помрачило разума. Жените са готови на всичко – дори на мъж, когото не обичат, заради играта и съревнованието. До момента резултатите са изравнени, но точно тук нещата куцат и грешката трябва на всяка цена да се поправи, за да минат играчите на следващо, по-високо ниво. Съдията и прокурорът така и не се появяват, за да отсъдят. Явната несправедливост и разочарованието отново обединява жените в метафоричен феминистки заговор и те напускат сцената.

Всичко продължава само още няколко секунди с изоставената пейка в кадър.

11 януари 2016 г.
из цикъла „Хипнагогия“  
(част от книга, подготвяна за печат)

Прочетете още от Христина Мирчева тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *