Христина Мирчева: „ДВЕ ЖЕНИ, ОТ КОИТО ЕДНАТА ПОВЕЧЕ“

      Коментарите са изключени за Христина Мирчева: „ДВЕ ЖЕНИ, ОТ КОИТО ЕДНАТА ПОВЕЧЕ“

ДВЕ ЖЕНИ, ОТ КОИТО ЕДНАТА ПОВЕЧЕ

Седнали са на пейката на площад Славейков до двете бронзови фигури на Петко и Пенчо. Тъмно, но не късно. Търговците все още се надяват на някой и друг алъш-вериш. В краката на мнозина от тях се търкалят празни пластмасови чашки от кафе или малки пресушени бутилчици от алкохол – водка, уиски, мента, което говори за печалната картинка в търговията с книги.

Двете млади жени водят разгорещен спор – коя от тях е наистина бременна. Едната е вече с две деца, а другата само с едно – така че предимството е на тази с едното дете. Сякаш става въпрос за строг ред, който трябва задължително да бъде спазен. Спор, който може да бъде разрешен единствено и само от Соломон, но той се крие в многотомника от съседната сергия, уморен от всичко преживяно, от целия еклисиаст.

И при двете бременността е по-скоро желана, отколкото истинска. Потиснато желание, избуяло до размерите на хидра и помрачило разума. Жените са готови на всичко – дори на мъж, когото не обичат, заради играта и съревнованието. До момента резултатите са изравнени, но точно тук нещата куцат и грешката трябва на всяка цена да се поправи, за да минат играчите на следващо, по-високо ниво. Съдията и прокурорът така и не се появяват, за да отсъдят. Явната несправедливост и разочарованието отново обединява жените в метафоричен феминистки заговор и те напускат сцената.

Всичко продължава само още няколко секунди с изоставената пейка в кадър.

11 януари 2016 г.
из цикъла „Хипнагогия“  
(част от книга, подготвяна за печат)

Прочетете още от Христина Мирчева тук.