5 от 25 отговора: кадри за равносметка

      Коментарите са изключени за 5 от 25 отговора: кадри за равносметка

През 2019 г. прозвучаха познати гласове, появиха се непознати и нови, припомниха се забравени. Различни, разнокалибрени, както вероятно би написал Христо Смирненски, естетически опити оставиха (или се опитаха да оставят) следа по изпъстрения хоризонт на културата у нас. Постановки, изложби, събития се срещнаха, доближиха се или неусетно се разминаха, подобно изстрели, които за жалост, понякога прелитат покрай нас, бързи и устремени. Редица проблеми и нееднозначни дискусии проехтяха красноречиво (след многогласното им изговаряне) или потънаха премълчани… Може би е време за равносметка.
За целта попитахме 25 от публикуваните на сайта творци:

Кой е 25-ият кадър на изминалата година? Какво остана недовидяно или недопрочетено? Какво премина незабелязано в литература, изкуството, култура? 


Ще Ви представим отговорите по реда, по който ги получаваме: в пет части, за да прозвучат подобаващо гласовете, за да не се размият цветовете, за да не се изгубят нюансите на думите…

 

1.

Ако 25-ият кадър е скритата реклама в едно произведение, която подсъзнанието регистрира, но съзнанието – не, то за мен събитието на 2019 г. е очевидното увеличаване на авторекламата в нашето литературно всекидневие и направо надвикването: аз, аз, аз… Дотам, че вече моралните ни индикатори не го засичат или го смятат за напълно в реда на нещата. (Друг е въпросът доколко въпросната автореклама действа, дали изобщо тази технология не е измишльотина.)

Марин Бодаков

2.

В личен план пропуснах (защото отлагах) да гледам някои от моноспектаклите на Мариус Куркински. Не купих и една от книгите на Ина Иванова, защото се разминахме в „Хралупата“, а аз исках да ми я надпише…
Струва ми се, че не пропуснах изложба – поне тези, които ме интересуват. Съжалявам, че замря дискусията за фалшификатите в голяма столична галерия, защото според мен тази история показваше едно от лицата на настоящето.
Но новогодишно ще намеря време за Ина и за Куркински.
Ще ми се тандемът Господинов/Ушев да пожъне още международен успех.

Галя Чунтова

3.

Много труден въпрос, понеже ми се иска да вярвам, че всяко културно събитие достига до аудиторията си. Понякога със закъснение. Но достига и променя. А и качественото изкуство е за тесен кръг подготвени и отдадени зрители/читатели.

Лично моето тихо откритие за тази година бяха векторните графики на Камен Старчев – много сдържани, лаконични като изказ и с изключително мощно въздействие. Споделям работите на Камен Старчев не защото са неизвестни, напротив… но като опит да достигнат до още някого.

Ина Иванова

4.

Особен въпрос. То е като да видиш, че си изпуснал трамвай № 7, но ако си изпуснал трамвая, без да му видиш номера, не знаеш какво си изпуснал… И като знаем, че изкуството е най-наситеният вид индивидуализъм, който светът познава, ще е труден отговорът. Ще ми е по-лесно да кажа какво съм пропуснала да покажа през тази т.н. календарна година. Пропуснах да покажа една изложба, за която работих през цялото лято неуморно и запленена от новата магия на флуоресцентните бои. „Ултравиолетовата адренохромия и художествените ми светове“. И не я показах, защото всички странно се „газират“, когато дойде края на годината. Та това пропуснах, но ще наваксам догодина.
Незабелязано мина и Джафар Панахи. Изпуснахме го. 

Анжела Минкова

5.

Едно от симптоматичните събития на годината в България, което ще мине тихомълком е, че ще спре да излиза и вестник „К“, наследникът на вече несъществуващия вестник „Култура“, един от последните оазиси на интересния, сериозен и смислен разговор за всички проявления на културата, не само в българския контекст. Едно наистина тъжно събитие, което поражда още по-тъжни размисли.

Стефан Иванов