Галя Чунтова

Галя Чунтова завършва „Текстил“ в Средно специално художествено училище за приложни изкуства „Свети Лука“ – гр. София през 1984 г. През 1989 г. завършва „Текстил“ в Националната художествена академия „Николай Павлович“ – гр. София и магистратура по изкуства. Занимава се и със сериграфия. Сериграфията е техника, популяризирана в началото на 20 век и произлиза от две старогръцки думи ser (сито) и graphos (пиша). Отпечатването се извършва с помощта на сито и фото-шаблон на всеки образ. Тя е комбинация от фотографска интерпретация и авторски умения, позволяваща оригинална цветност и богатство в повторението на образите. За техниката Галя Чунтова пише: „Правенето на сериграфията е продиктуван от интереса ми към Анди Уорхол и течението – „Поп арт“ в изкуството. За да станат рисунките още по-звънки и оригинални, дорисувам сериграфиите с помощта на акварел, а това ги превръща в единични бройки, без възможност за повторение.“ 

Галя Чунтова участва и в редица изложби.
Самостоятелни:
1989 г. – „Сериграфия“, зала на Министерство на туризма;
2004 г. – „Текстилни колажи“, галерия „Кожухарови“, гр. София;
2009 г. – „Прозорци към търпението“, галерия „Астри“, гр. София;
2015 г. – „Сюжетни отклонения“ галерия „Астри“, гр. София;
2016 г. – „Дванайсет месеца“, галерия „Теа Алба“, гр. София;
2017 г. – „Рагтайм“, в артгалерия „Ларго“, гр. Варна.

Съвместни изложби:
2011 г. – „Мъркаща пролет“, галерия „Грита“ – гр. София, съвместно с Кунка Димитрова;
2013 г. – „Музика и още нещо“, галерия „България“, с Кунка Димитрова и Тодор Димитров;
2013 г. – „Пресечна точка“, галерията на Български културен институт в Лондон, съвместно с Мила Мусакова и Силвия Думанова.

Групови изложби:
2001 г. – СБХ, „Шипка 6“, НРЛ „Изкуството на текстила в България“;
2002 г. – СБХ „Шипка 6“, посветена на Марин Върбанов;
2004 г. – СБХ „Шипка 6“;
2007 г. – „Група 91“ и приятели“, галерия „Алтера“, гр. София;
2011/2013 г. – „Карнавал”, галерия „Грита“, гр. София;
2011/2015 г. – „До 20/20“, галерия „Грита“, гр. София;
2004/2018 г. – „формат 30/30“ галерия „Астри“, гр. София.

В периода 2001–11 г. работи като сътрудник на списание за интериор и дизайн „Идеален дом“ със своя рубрика, като участва и в рубриката „Тема“. Декоратор е към списание „Декор“, издание на „Идеален дом“.
Нейни произведения в областта на интериорния дизайн, както и художествени произведения от текстилни материали и живописни творби, са притежание на много частни лица от България, Белгия, Италия, Гърция, САЩ.

А ето и думи на Ирина Вагалинска за картините на Галя Чунтова:
„Все още не се е родил писателят, който ще направи бестселър от скритите послания в творбите на художничката Галя Чунтова. Благодатна тема за роман са картините ѝ, изпълнени със символи за разгадаване, намигвания към Самюъл Бекет и реверанси към Рене Магрит. Хартиената лодка присъства като детайл в много картини на авторката – тя е нещо като нейна запазена марка. Галя Чунтова обяснява присъствието ѝ така: „С тази лодка Ви казвам – погледнете по-леко на живота, дръжте се над водата! Тежките мисли са като камъни, които ви теглят към дъното. Хартиените лодки могат да се намокрят за секунди, но докато са отгоре, се носят толкова красиво…”
Прочетете и нейните думи при интервю на сайта: „5 от 25“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *